2025-02-14 559 Peržiūros

Kai už lango spaudžia šaltis, norisi ko nors šilto, sotaus, skanaus, ir nesudėtingo. Ši klasikinė čili sriuba – puikus pasirinkimas šaltiems žiemos vakarams.

Jums reikės:

  • 500 g jautienos faršo;
  • 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse (smulkintų);
  • 400 ml sultinio (arba vandens, galima daugiau, jeigu norite skysčiau);
  • 1 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių;
  • 1 skardinės konservuotų kukurūzų (mažos);
  • 1 vnt. raudonosios paprikos;
  • 1 vnt. aitriųjų pipirų (galite naudoti ir daugiau);
  • 1 vnt. svogūnų (didelio);
  • 2 v. š. pomidorų pastos;
  • 1 a. š. rudojo cukraus (nebūtina);
  • 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1 a. š. aitriosios paprikos miltelių (galite naudoti ir daugiau);
  • 2 skiltelių česnako (didesnių);
  • 0.5 a. š. mairūno (nebūtina);
  • šiek tiek druskos;
  • šiek tiek pipirų;
  • šiek tiek aliejaus (kepimui).

Patiekiant:

  • pagal skonį sūrio;
  • šiek tiek petražolių.

Paruošimo eiga:

1. Storadugniame puode ant šiek tiek aliejaus apkepinkite kubeliais pjaustytą svogūną iki kol suminkštės ir bus gražiai auksinės spalvos. Sudėkite smulkiai kapotą česnaką, smulkiai sukapotą čili pipirą (jeigu bijote aštrumo, nedėkite sėklyčių), maltą aitriąją papriką ir maltą saldžiąją papriką ir dar apie 1-2 minutes pakepinkite iki prieskoniai paskleis malonų aromatą. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką ir maišant pakepkite dar apie 5 minutes, kad paprika suminkštėtų.

2. Į daržovių mišinį sudėkite maltą jautieną ir maišant kepkite apie 5 minutes. Svarbu, kad malta mėsa išskirstytų į kuo smulkesnius gabaliukus, nebebūtų rausva ir sulipusi į stambius gabalus.

3. Į puodą suverskite skardinę konservuotų, smulkintų pomidorų, supilkite sultinį arba vandenį (galite tiesiog įpilti vandens ar sultinio į skardinę nuo pomidorų, paskalauti ir supilti skystį su pomidorų likučiais), dėkite pomidorų pastos, džiovinto mairūno, cukraus (jis subalansuoja pomidorų rūgštumą), pagardinkite trupučiu druskos bei pipirais.

4. Viską užvirinkite, o tada uždenkite puodą dangčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios (kad sriuba tik vos vos burbuliuotų) ir virkite apie 30 minučių. Kartas nuo karto pamaišykite, įpilkite dar sultinio ar vandens, jeigu sriuba jūsų skoniui atrodo per tiršta.

5. Galiausiai į sriubą sudėkite perplautas konservuotas pupeles ir kukurūzus. Jeigu trūksta, įpilkite dar vandens ar sultinio. Viską vėl užvirkite, o tada sumažinkite ugnį iki minimalios ir patroškinkite dar apie 10 minučių. Paragaukite. Jeigu norisi daugiau sūrumo ar aštrumo, drąsiai įdėkite dar šiek tiek druskos ar prieskonių.

6. Išvirtą sriubą uždengtą palikite pastovėti 10-15 minučių, kad pasiskirstytų skoniai. Galima išvirti ir iš vakaro, tradiciškai sakoma, jog stovėdama čili sriuba tik skanėja.

7. Sriubą tiekite pagardintą tarkuotu sūriu ir smulkintomis petražolėmis.