2022-10-04 2696 Peržiūros

Vos medžių lapai nusidažo įvairiomis spalvomis, o moliūgų derlius stebina, kavinės pradeda ruošti šią gardžią ir ko gero pačia populiariausią rudens sezono moliūginę kavą. Nors šia kava dažniausiai galime džiaugtis kavinukėse, tačiau namuose ją paruošti išties paprasta! Dalinamės skaniausios Pumpkin spice latte kavos receptu.

Jums reikės:
• 70 ml kavos;
• 200 ml pieno (tinka tiek augalinis pvz. migdolų ar avižų, tiek karvės pienas);
• 1 v. š. moliūgų tyrės (žr. patarimus);
• 2 a. š. klevų sirupo (arba kitokio saldiklio, galima nedėti visai);
• 1 a. š. vanilės ekstrakto;
• 1/4 a. š. prieskonių meduoliams (arba moliūgų pyrago prieskonių, žr. patarimus).

Patiekiant:
• šiek tiek plaktos grietinėlės (nebūtina).

Paruošimo eiga:

  1. Pasiruoškite norimo stiprumo kavą, pavyzdžiui vieną stipraus espresso puodelį.
  2. Į nedidelį prikaistuvį dėkite moliūgų tyrę, klevų sirupą, vanilės ekstraktą ir prieskonius. Maišydami truputį pakaitinkite, jog geriau atsiskleistų prieskonių aromatas.
  3. Į tyrę maišydami supilkite pieną ir pakaitinkite, kol pienas bus karštas (bet ne verdantis).
  4. Jei norite pieno putos, šį karštą pieno mišinį išplakite, bet tai nėra nebūtina – ir be putos moliūgine latte bus puiki.
  5. Į puodelį pilkite paruoštą kavą, tada pieno mišinį.
  6. Galite papuošti plakta grietinėle ir pabarstyti prieskoniais.
  7. Jaukiai įsitaisykite po pledu, pasiimkite knygą ir mėgaukitės!

Patarimai:
• Tradicinė Pumpkin spice latte ruošiama su moliūgų pyrago prieskoniais. Savo sudėtimi jie labai panašūs į Santa Maria prieskonius meduoliams. Arba galite Pumpkin pie spice prieskonių mišinį pasiruošti patys, sumaišę šiuos maltus prieskonius – 2 v. š. cinamono, 2 a. š. imbiero, 1 a. š. gvazdikėlių, 0.5 a. š. muskato, 0.25 a. š. kvapniųjų pipirų (nebūtina), 0.25 a. š. kardamono (nebūtina).
• Moliūgų tyrę galima pagaminti taip – sviestinį moliūgą perpjauti išilgai pusiau, išskobti sėklas, puseles sudėti pjūviais aukštyn į skardą ir kepti 180C orkaitės viduryje apie 60-80 minučių (iki peilis lengvai sminga į minkštimą). Atvėsinti, nulupti ir sutrinti elektriniu trintuvu iki glotnios tyrės. Sudėti į sandarų indelį ir laikyti šaldytuve iki savaitės. Šią tyrę galima naudoti sriuboms, padažams, kavai, o likutį užšaldyti.
• Tradicinis moliūginės latte variantas iš Starcbucks yra saldesnis už šį receptą, tad jei mėgstate saldžiau, galite klevų sirupo (ar kito saldiklio) kiekį padidinti. Jei nemėgstate saldžių kavų, galite saldiklio nedėti visai.
• Jei mėgstate stipresnę kavą, jos galite pilti daugiau ir/ar pieno mažiau.
• Prieskonių kiekį irgi drąsiai koreguokite pagal savo skonį.