2024-07-30 2664 Peržiūros

Vasaros metu Lietuvos miškuose dūzgia ne tik vabzdžiai, bet ir iš įvairių pasaulio kampelių sugužėję poilsiautojai. Tad Aplinkos apsaugos departamento specialistai skelbia akciją „Poilsiauk atsakingai“ ir primena, kokių taisyklių reikia laikytis, kad poilsis miške būtų ir smagus, ir draugiškas gamtai.

Stovyklaujant miške svarbu poilsiauti tik tam pritaikytose vietose ir laikytis aplinkosaugos reikalavimų.

Pagrindinės poilsiavimo miške taisyklės

Saugokite miško paklotę. Saugant miško paklotę, apsistoti poilsiui miškuose leidžiama tik įrengtuose viešojo naudojimo poilsio objektuose: poilsiavietėse (tik laikinas poilsis, jose negalima apsistoti su palapinėmis ir kemperiais), atokvėpio vietose, stovyklavietėse (galima tik su palapinėmis), kempinguose (galima su palapinėmis, kemperiais), kituose rekreacinės paskirties inžineriniuose statiniuose. 

Viešojo naudojimo poilsio objektai paprastai būna pažymėti šiais ženklais: https://albumizr.com/skins/bandana/index.php?key=PMHY#3

Išsamią informaciją apie įrengtas stovyklavietes ir poilsiavietės rasite čia:   

Negadinkite miške esančių įrenginių. Stovyklaujant miške draudžiama gadinti želdinių apsaugos priemones, poilsiaviečių ir kitą rekreacinę įrangą, informacinius (įspėjamuosius) ženklus, kvartalinių linijų stulpus, geodezinius ženklus, riboženklius ar kitus įrenginius.  

Laužą kurkite tik pažymėtose vietose. Kurti laužus ar naudoti atvirą ugnį galima tik viešojo naudojimo poilsio objektuose įrengtose ir atitinkamai pažymėtose laužavietėse. Neatsakingai mėtomi neužgesinti degtukai ir nuorūkos gali sukelti gaisrą.

Laikykitės tylos. Stovyklaujant kviečiama laikytis tylos. Triukšmas kelia stresą laukiniams gyvūnams ir trukdo kitiems poilsiautojams ilsėtis gamtoje.

Saugokite miško augmeniją. Saugokite miško augmeniją, neskinkite saugomų rūšių augalų.

Galite važiuoti tik miško keliais. Keliaujantiesiems automobiliu po miškingas teritorijas, svarbi taisyklė – transporto priemonėmis galima važinėti tik miško keliais.

Statykite transposrto priemonę tik tam skirtoje vietoje. Statyti automobilius miškuose galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo (parkavimo) aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinant galimybę keliu važiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, būtina stengtis neužvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.    

Atkreipiame dėmesį, kad teritorija, kurioje dažnai važinėjama ar statomos motorinės transporto priemonės, nėra laikoma keliu ar aikštele, tad išvažinėta pieva ar miško paklotė nėra kelias.

Nepaverskime gamtos šiukšlynu

Stovyklavimo vietoje palaikykite tvarką: nešiukšlinkite, šiukšles meskite tik tam skirtose vietose, o dar geriau jas išrūšiuokite.

Naudokite gamtai draugiškus daugkartinio naudojimo indus ir įrankius.

Net ir į trumpą žygį pasiimkite šiukšlių maišelį, kad turėtumėte kur sudėti rastas šiukšles. Jei miške rasite stambiagabarites atliekas, tuomet kviečiame jas nufotografuoti, pažymėti koordinates interaktyviajame tvarkaulietuva.lt žemėlapyje, pridėti nuotraukas ir kuo išsamiau aprašyti situaciją.

Atsakingas elgesys vandens telkiniuose

Nenaudokite cheminių ploviklių. Stovyklaujant svarbu atkreipti dėmesį, kad nesaikingas cheminių ploviklių ir kitų priemonių (pvz., indų ploviklio, šampūno, dantų pastos ir pan.) naudojimas ežeruose ar upėse teršia vandenį, kenkia augalams, gyvūnams ir gali neigiamai veikti žmonių sveikatą.

Laikykitės reikalavimų. Plaukiojimui ežeruose ar upėse vandens plaukiojimo priemonėmis, taikomi tam tikri reikalavimai. Nesilaikant šių reikalavimų gąsdinami paukščiai, keliamas stresas žuvims ir kitiems vandens gyvūnams.

Daugiau aplinkosaugos patarimų ir reikalavimų rasite Aplinkos apsaugos departamento parengtoje atmintinėje „Poilsiauk atsakingai“.

Atsakomybė    

Pakrančių apsauga. Pakrančių apsaugos juostų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba 30–140 eurų baudą.

Neteisėtas važiavimas. Neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis užtraukia įspėjimą arba 20–140 eurų baudą. Neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis, kai dėl to žolinė danga ar miško paklotė buvo sužalota ar sunaikinta, užtraukia 140–300 eurų baudą.

Laužų kūrenimas. Asmenims netinkamose vietose kūrenantiems laužus ar naudojantiems atvirą ugnį taikoma atsakomybė – įspėjimas arba 20–50 eurų bauda. Taip pat gali būti skiriama 50–110 eurų bauda juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims.

Reikalavimų nesilaikymas naudojant plaukiojimo priemones. Asmenims, nesilaikantiems aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis, numatyta atsakomybė priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio gali siekti nuo 150 iki 3000 eurų. Taip pat už tam tikro pobūdžio pažeidimus gali būti skiriamas savaeigės plaukiojimo priemonės konfiskavimas.

Primename, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu [email protected].

Aplinkos apsaugos departamento informacija