2024-05-14 538 Peržiūros

Jau visai netrukus, gegužės 18 d., Vytauto Didžiojo karo muziejuje vyks Muziejų nakties renginys „Renkuosi laisvę“. Pasinaudokite puikia galimybe ir aplankykite muziejų nemokamai bei iš arčiau pažinkite partizanų kasdienybę.

Partizaninio karo istorija – tai tarsi tiltas tarp ano meto ir dabartinės Lietuvos, tad nenuostabu, jog tai vis dar aktualu ir šiandien. Šiais metais sukanka 80 metų, kai buvo pradėtas Lietuvos partizaninis karas, todėl ta proga, kartu su Vytauto Didžiojo karo muziejumi, atsigręžkime į vieną svarbiausių XX a. Lietuvos istorijos įvykių.

Nuo 18 val. Karo muziejaus sodelyje galėsite aplankyti miško aikštelę-stovyklą, kurioje susipažinsite su partizaninio karo iššūkiais:

• Kas buvo svarbu partizanaujant?
• Kaip atrodė gyvenimas bunkeryje ir kasdienė buitis?
• Kokie grėsė pavojai ir kaip buvo stengiamasi jų išvengti?

Stovykloje galėsite pačiupinėti autentiškus ano meto ginklus, susipažinti su šifravimo gudrybėmis ir miško stovyklos spauda, pažaisti unikalų stalo žaidimą „Atkovok Lietuvą“, duoti partizano priesaiką bei išmėginti taiklumą šratasvydžio ginklais šaudant į taikinius.

Renginyje galėsite pasiklausyti Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestro fanfarų ir karinio maršo bei XVIII a. artilerijos pabūklo salvių.

Muziejaus viduje bus demonstruojamas garsusis 2003 m. Jono Vaitkaus vaidybinis filmas „Vienui vieni“.

Vyks ir susitikimas su Lietuvos kariuomenės kariu bei knygų apie Lietuvos karybos istoriją autoriumi viršila Ernestu Kuckailiu, kuris pristatys savo knygas apie partizaninį kartą – „Linkėjimai iš miško“, „Partizanai: kovoti, išgyventi, nugalėti“.

Dainas apie meilę, viltį, pasiaukojimą, gyvenimą ir mirtį atliks Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“.