2019-10-27 1358 Peržiūros

Vilniuje esantis Gedimino prospektas yra ypatingas dėl daugelio dalykų. Vienas iš jų – čia įsikūrusi vienintelė visoje Lietuvoje kačių kavinė, kurioje lankytojus pasitinka net 15 savimi pasitikinčių ir čia gyvenančių kačių. „Kalba vilniečiai“ „Cat Cafe“ savininkas Tautvydas Bitinas sutiko papasakoti, kaip gimė ir ar pasiteisino šios unikalios kavinės idėja.

Kaip gimė idėja atidaryti kavinę su katėmis?

Viskas prasidėjo tada, kai keturi draugai ir kačių mylėtojai keliaudami po užsienio šalis pamatė, jog tokios kavinės egzistuoja. Prieš maždaug penkerius metus taip pat visi keturi jie pajuokavo, jog pabandys tokią kačių kavinę atidaryti ir Lietuvoje, Vilniuje. O dabar galiu pasakyti, jog šis mūsų, keturių draugų pokštas baigėsi tuo, jog kavinė skaičiuoja jau penktus gyvavimo metus.

Aišku, pradžioje buvo labai sudėtinga, nes tada ir iki pat dabar tokio stiliaus kavinių Lietuvoje nebuvo. Susidūrėme su klausimais, kurių nežinojome nei mes, nei atsakingų institucijų darbuotojai: apie reikalavimus,  atitinkamus dokumentus bei  panašius dalykus.  Tačiau, mes, tie keturi kates mylintys draugai, pabandėme surizikuoti ir dabar jau galima sakyti, jog rizika pasiteisino, nes kačių kavinė skaičiuoja penktus ir labai sėkmingus metus.

Kavinėje gyvena 15 kačių. Kaip jos atsirado?

Kitų šalių kavinėse, kuriose mums teko lankytis, gyvena veislinės katės. Pradžioje tokiu keliu galvojome pasukti ir mes. Visgi, geriau viską apsvarstę, supratome, jog nei negražių, nei per prastų, nei geresnių už kitas kačių nebūna. Juk tas pats ir su žmonėmis, visi mes tuo pačiu ir vienodi, ir labai skirtingi, bet tai juk nėra blogai. Taigi, koks skirtumas, katė yra veislinė ar prieš mėnesį rasta palikta ir sušalusi prie senamiesčio atliekų konteinerio.

Visi kartu vienbalsiai nusprendėme jog kates imsime iš prieglaudos ir visos jos bus jau suaugusios ir subrendusios katės. Tokia mintis kilo dėl to, nes sužinojome, jog suaugusias kates žmonės vengia priglausti ir mieliau iš gyvūnų prieglaudos parsiveža mažus kačiukus.

Kokia yra kačių kasdienybė kavinėje? Kas vyksta, kai kavinė užsidaro?

Pirmiausia, kai kavinės darbo valandos baigiasi, katės joje ilsėtis lieka vienos. Per visą dieną jos gauna tiek dėmesio, jog naktį katės tikrai nerengia vakarėlių ir miega.

Jei dieną, kuomet kavinė priima lankytojus, katės pavargsta nuo kavinės svečių, jos turi atskirą kambarį, į kurių klientai užeiti negali. Smagu, jog ten jos eina labai retai ir joms kavinėje esantis šurmulys ir dėmesys itin patinka.

Kol kavinė dar nebuvo atvėrusi savo durų, žmonės kalbėjo, jog pas gyvūnai gyvens blogai, Pradžioje net prieglaudos darbuotojai į mus žiūrėjo su nepasitikėjimu. Tačiau po kurio laiko tie patys ir kiti prieglaudų atstovai apsilankę pas mus visi kaip vienas kartojo: „Imkite kates ir iš mūsų.“ Pas mus katės tikrai nebadauja, jomis mes puikiai rūpinamės ir maksimaliai stengiamės, jog joms čia būtų labai gera.

Pradžioje bijojome, jog katės iš kavinės lankytojų neatiminėtų maisto. Bet dabar mums visiškai ramu, jos yra apsipratusios, puikiai pamaitintos, taigi, iš lėkščių jos tikrai nieko neiima.

Ar sulaukiate didelio žmonių susidomėjimo? Kokie lankytojai yra dažniausi?

Pagrindinė mūsų auditorija yra mylintys kates žmonės. Dažniausiai čia apsilanko tie, kurie ir namuose augina ne vieną katę.

Kačių mylėtojai yra labai įvairūs žmonės: jauni, vyresni, lietuviai bei užsieniečiai.

Žinoma, galima pastebėti, jog daugumą mūsų auditorijos sudaro moterys, tačiau kur yra moterys – ten yra ir vyrai.

Ar per šiuos penkerius metus yra nutikusių kuriozinių situacijų?

Kiekvieną dieną kažkas nutinka, nes su katėmis tikrai nebūna liūdna: jos visada pateikia įvairiausių kuriozų.

Pavyzdžiui, mes turime katę, kuri labai mėgsta užšokti ir gulėti ant spintelės. Kad tą padarytų, ji pirmiausia užšoka ant žmogaus nugaros. Žmonės į tai reaguoja labai įvairiai, o dažnai ir labai juokingai.

Būna, mūsų klientai sako, jog mūsų katės itin ramios. Bet tie, kas laiko kates, žino, jog per parą katėms įprasta miegoti nuo 18 iki 20 valandų.

Mūsų katės gyvena lyg vienoje didelėje šeimoje: ir pasipyksta, ir pasipeša, ir tarpusavyje paskelbia nekalbadienius. Gal dėl to visi ir sako, jog mūsų kavinė tokia jauki, kad čia gali jaustis kaip tikruose namuose.

Daugiau „Cat Cafe“ akimirkų ieškokite: https://www.facebook.com/vilniuscatcafe/