2024-09-12 635 Peržiūros

Su kokiomis problemomis susiduria naujesnės statybos daugiabučių namų gyventojai? Dažniausius namų defektus įvardino įmonės „Mano BŪSTO“ specialistas, kas dieną sprendžiantis daugiabučių problemas.

Nors daugiausiai bėdų ištinka senos statybos namus, tačiau problemų netrūksta ir 10-15 metų amžių skaičiuojančiuose daugiabučiuose.

Balkonų ir terasų defektai

„Mano BŪSTAS“ inžinieriaus Sauliaus Revos teigimu, tarp dažniausių bėdų šiuose namuose – balkonų ir terasų hidroizoliacijos defektai. „Jie dažnu atveju atsiranda dėl netinkamai suprojektuotų mazgų. Pasitaiko, kad parenkami tokie mazgai, kurie netinka Lietuvos klimatui. Defektų atsiranda ir dėl prastai atliktų darbų, organizuojamų nesilaikant technologinių reikalavimų“, – sako S. Reva.

Anot jo, būna, kad klaidingai parenkami tokie turėklų tvirtinimo mazgai, kurių tvirtinimo elementai kiaurai kerta hidroizoliacinį sluoksnį. Lietuvos klimatui nėra tinkamas ir klijuojamų plytelių sprendimas – dėl nuolat besikeičiančių oro sąlygų žiemos sezono metu.

Ne retenybė naujesniuose namuose – ir daugiasluoksnio tinkuoto fasado defektai. „Netinkamai atliktas armavimas lemia įtrūkimų atsiradimą, tuomet drėgmė patenka giliau ir pradeda ardyti fasado apdailinį sluoksnį. Drėgmė gali pradėti skverbtis ir į patalpas“, – pasakoja inžinierius.

Anot jo, jei fasadas apšiltintas vata, drėgmė į patalpas ims skverbtis žymiai greičiau, o jei apšiltinimui buvo naudotas putplastis, drėgmė taip greit nepateks į namo vidų.

Vanduo požeminėse aikštelėse

Dar viena problema, su kuria susiduria gyventojai – požeminių stovėjimo aikštelių hidroizoliacijos defektai.

„Dėl netinkamai įrengtos hidroizoliacijos vanduo patenka į patalpas. Dažnu atveju vanduo su kartu su statybinėmis medžiagomis laša ant automobilių – tuomet gyventojai patiria nuostolių. Maža to, pastovus vandens patekimas į pastatą lemia pažaidas laikančiosioms namo konstrukcijoms“, – teigia S. Reva.

Ne retai pasitaiko išorinės lietaus nuvedimo sistemos defektų. „Taip dažniausiai atsitinka tada, kai suprojektuojama per mažo diametro išorinė lietaus nuvedimo sistema. Tuomet iškritus didesniam kritulių kiekiui ji tiesiog negali atlikti savo darbo ir surinkti viso iškritusių kritulių kiekio. Kas atsitinka? Užliejamas pastato fasadas“, – patirtimi dalinasi inžinierius.

Naujesnės statybos namuose dažnai fiksuojama ir vamzdynų defektų. „Dėl prastos cinkuotų vamzdžių kokybės susiduriame su karšto vandens vamzdžių defektais. Netinkamai sureguliuotos nuotekų siurblinės ir nuotekų pakėlimo stotelės lemia nuotekų sistemos problemas daugiabučiuose“, – pasakoja S. Reva.