2024-08-27 22677 Peržiūros

Kaip apsisaugoti nuo vieno iš nemaloniausių incidentų, galinčių nutikti daugiabutyje – buto užpylimo vandeniu? Toks įvykis gali sukelti didelių finansinių nuostolių, sugadinti turtą bei sukelti nemalonumų tiek jums, tiek jūsų kaimynams. Ekspertų vertinimu, jūsų namus nuo nepageidaujamų problemų ir nuostolių gali apsaugoti atsargumas ir tinkama įrangos priežiūra.

Kaip pačiam neužpilti kaimynų?

Daugiabučius namus administruojančios įmonės „Mano BŪSTAS“ inžinieriaus Sauliaus Revos teigimu, norint neužpilti kaimynų, reikėtų periodiškai patikrinti bute veikiančios sanitarinės įrangos, kuria naudojamės kiekvieną dieną, būklę.

„Net ir neturit kompetencijos galima atlikti vandens maišytuvų, radiatorių, jungčių ir žarnelių vizualią patikrą. Ar ties jungtimis nėra vandens lašelių, ar maišytuvų rankenėlės nestringa? Derėtų įvertinti ir žarnelių būklę – ar jos nėra suskilusios. To prevencijai tikrai pakaks“, – įsitikinęs S. Reva.

Anot jo, nereikėtų pamiršti periodiško sifonų ir dušo trapų valymo – taip išvengsite vamzdžių užsikišimo. „Jeigu nepasitikite savo žiniomis šioje srityje, rekomenduočiau kreiptis į profesionalus, kurie atliks apžiūrą“, – sako S. Rėva.

Į ką atkreipti dėmesį?

• Kriauklės vandens maišytuvą, kriauklės kanalizaciją bei indaplovės, jei ji pajungta prie kriauklės, vamzdžius. Praustuvo vandens maišytuvą ir kanalizacijos vamzdžius, jeigu jie atviri.
• Vonios ir dušo vandens maišytuvus, kanalizacijos vamzdžius, jeigu jie atviri.
• Dušo stovo jungtis ir žarneles.
• Skalbimo mašinos vandens tiekimo ir kanalizacijos žarnas.
• Vandens tiekimo ventilius.
• Radiatorių ir gyvatuko jungtis.

Prevencinės priemonės prieš atostogas

Neretai avarijos įvyksta tuomet, kai gyventojai yra išvykę atostogų. „Iš namų išvykstant ilgesniam laikui, rekomenduojama užsukti vandens tiekimo ventilius. Jei įvyktų avarija, toks veiksmas apsaugotų tiek jūsų, tiek kaimynų turtą“, – pataria inžinierius.

Ventiliai yra prietaisai, kurie leidžia arba stabdo vandens srautą vamzdyne. Ventilių paskirtis – uždaryti šalto, karšto ar termofikacinio vandens srautą gedimo atveju.

„Periodinis ventilių naudojimas ne tik apsaugos turtą, bet ir neleis ventiliams užrūdyti. Dažnai pasitaiko, kad ventiliai bute užrūdija ir avarijos metu nepavyksta jų užsukti. Tuomet reikia uždaryti pagrindinį namo ventilį, o tai užtrunka – užpylimo žala auga. Plūstant vandeniui, svarbi kiekviena minutė, todėl tvarkingai veikiantys ventiliai bute yra svarbūs“, – sako S. Reva.

O jeigu užpylė jus…

Kaip elgtis tuo atveju, jei užpylė jus, pro lubas sunkiasi vanduo, laša?

„Reikėtų skubėti pasibelsti į viršutinio kaimyno duris ir informuoti apie avariją. Jeigu kaimyno nėra, jam paskambinti. Jei neturite telefono numerio, kreiptis į aplinkinius kaimynus. Įprasta, kad gyventojų kontaktus turi bendrijos pirmininkas. Jeigu nepavyksta su kaimynu susiekti pačiam, reikėtų kreiptis į namo administratorių“, – sako S. Reva.

Anot jo, tokiu atveju taip pat reiktų skubiai užsukti karšto ir šalto vandens ventilius, esančius bendrojo naudojimo patalpose.