2019-12-20 1192 Peržiūros
Šventiškai pasipuošusi Halės turgavietė laukia lankytojų, kurių srautas, anot prekybininkų, mažėja

Iki didžiųjų metų švenčių likus vis mažiau laiko, vilniečiai jau spėjo įvertinti stipriai padidėjusį žmonių srautą ne tik miesto gatvėse, bet ir prekybos centruose. Visgi, nemažai gyventojų parduotuves iškeičia į turgavietes. „Kalba vilniečiai“ apsilankė turguje ir pasiteiravo, ar prieš šventes padidėja pirkėjų srautas ir kas sudaro čia apsilankiusiųjų pirkinių krepšelį?

Kiekvieno vilniečio žinomų ir bent kartą aplankytų Halės ir Kalvarijų turgaviečių prekybininkai kone vienbalsiai tvirtina, jog šiais metais, prieš ateinančias šventes, didesnio pirkėjų srauto jie dar nesulaukė. Rūkytus mėsos gaminius siūlanti ir kalbinta Halės prekybininkė neslėpė nusivylimo: „Šie metai akivaizdžiai prastesni nei praėję. Pažiūrėkit, nors Halė dirba iki šeštos, bet likus dviem valandoms visi jau užsidarinėja ir renkasi daiktus, nes nėra žmonių“.

Moteris spėja, jog daugiausia pirkėjų į turgų sugūžės antradienį, Kūčių dieną. Ne pirmus metus už prekystalio stovintini pardavėja nemano, jog mažą Halės lankytojų srautą nulemia didėjančios kainos: „Nieko čia nenuslėpsi, kainos didesnės nei pernai, bet ir žmonės daugiau uždirba. Pirkėjų mažai ne todėl, kad jie neturi pinigų, jų nėra, nes visi jie keičia įpročius ir jiems daug paprasčiau vakare, po darbo nuvažiuoti į parduotuvę ir ten nusipirkti visko, ko reikia. Turgaus jie nevertina.“

Visgi riešutus, džiovintus vaisius ir prieskonius pardavinėjanti Aldona pasakoja, jog gruodį turgavietėse žmonių skaičius yra didesnis, nors jų čia matyti norėtųsi dar daugiau. Anot moters, šiais ir praėjusiais metais lankytojus itin domina įvairūs dovanų rinkiniai: „Jau antrus metus iš tiekėjų gauname gražiai supakuotus rinkinius, kurių kaina nėra didėlė ir žmonėms, ieškantiems simbolinės, tačiau naudingos dovanėlės jie patraukia akį“.

Čia pat apsipirkinėjanti Vilniaus Senamiesčio gyventoja Vida sako, jog į turgavietes užsuka ne tik per šventes, tai daro nuolatos: „Šiais metais per šventes sulauksiu giminaičių iš kitų miestų, tačiau esame draugiškai pasiskirstę, kas ką atsiveš, todėl pilnai nukrautu stalu man tikrai nereikia rūpintis. Aišku, pirkinius renkuosi tikrai ne paskutinę dieną. Jau prieš kelias savaites pradėjau maisto ruošimą, nes gaminau pyragą, kuriam buvo reikalingos džiovintos ir brandintos uogos“.

Pensininkė Vida sako, jog maisto produktus renkasi apgalvotai ir negaili nei jėgų, nei laiko nuvykti į kelias skirtingas maisto pardavimo vietas: „Halėje niekada neperku mėsos, nes čia ji nekokybiška, pirkta bazėje. Mėsą perku tik iš Kalvarijų turgaus, kur atvažiuoja patys galvijų augintojai. Šiais metais ten jau esu užsisakiusi antį, kurią dėsiu ant kalėdinio stalo. Kalvarijų turguje geri ir pieno produktai, tačiau, jei esu Halės turguje, grietinę ir sūrį įsigyju tik įėjusi pro duris, mažame kioskelyje, kur pieno produktus taip pat atveža ūkininkas“, – savo patirtimi dalinasi senjorė.