2024-07-11 12025 Peržiūros

Vasarą dažną kankina musės. Jos mėgsta nutūpti ant gardaus maisto, o kur dar erzinantis zvimbesys ir pernešamų ligų gausybė. Dalijamės paprastais ir veiksmingais metodais, kurie padės atsikratyti šių įkyrių vabzdžių.

Musės, nutūpusios ant maisto, perneša vidurių šiltinę, cholerą, bakterinę dizenteriją, hepatitą, parazitinių kirmėlių kiaušinėlius ir kt., tad visų pirma namuose turi būti užtikrinama švara. Nepalikite maisto likučių, stebėkite, kad šiukšliadėžėje nepūtų atliekos. Padėję maistą ant stalo, būtinai jį uždenkite specialiais maisto uždangalais, kurie neleidžia musėms nutūpti ir pernešti ligų. Nepamirškite prižiūrėti ir komposto dėžės. Ji turi būti su sandariu dangčiu.

Užtikrinus švarą rekomenduojame pereiti prie kito žingsnio ir ant langų įsirengti specialius tinklelius, kurie neleis įskristi ne tik musėms, bet ir kitiems vabzdžiams.

Išbandykite ir laiko patikrinta lipnias juosteles. Jos nors ir neišvaizdžios, bet puikiai „sugaudo“ muses.

Į pagalbą naikinant muses pasitelkite ir specialias lempas, kurios priviliojusios sunaikina ne tik muses, bet ir kitus vabzdžius. Jas efektyviausia naudoti patalpų viduje.

Liaudiškos priemonės


Stikliniame indelyje įpilkite arbatinį šaukštelį vandens, šaukštą obuolių acto ir šaukštelį indų ploviklio (arba skysto muilo). Tirpalą gerai supurtykite ir palikite ant stalo. Vabzdžiai susigundys acto kvapu, įskris į indą ir negalės išskristi, nes juos sulaikys tirpale esantis muilas.

Į pagalbą su musėmis ateis ir stiprų kvapą skleidžiantys augalai. Prie namų ar balkone pasisodinkite levandų arba pasikabinkite džiovintą levandų puokštę kambaryje.

Musės taip pat nemėgsta bazilikų, mėtų, rozmarinų, serenčių ir medetkų kvapų, tad augindami šiuos augalus musių tikrai nepriviliosite.