2024-01-30 2013 Peržiūros

Žiemos metu drėgmė, sniegas ir druska yra didžiausias iššūkis mūsų avalynei. Norint išsaugoti savo batus nuo druskos ir pailginti jų tarnavimo laiką, svarbu žinoti keletą paprastų, bet efektyvių patarimų.

  1. Pirmas ir tikrai svarbus žingsnis – batų impregnavimas. Jis suteiks apsaugą nuo drėgmės ir dėmių. Impregnuoti avalynę galime ir namų sąlygomis, tam tiks aliejus (labiausiai tinka odinei avalynei) – skudurėliu arba šluoste patepkite aliejumi išorinę batų medžiagą, palikite aliejų įsigerti porai minučių ir jei liks produkto pertekliaus, jį nuvalykite. Taip pat tinka vazelinas arba vaškas, tereikia keliais plonais sluoksniais užtepti medžiagos ant avalynes, tuomet įjunkti plaukų džiovintuvą ir palaikyti jį arti užteptos medžiagos, kol vaškas ar vazelinas taps nematomas. Užpilkite vandens ant nedidelės batų dalies, kad įsitikintumėte, kad avalynę impregnavote gerai. Jei lašiukų nesimato – procesą pakartokite.
  2. Būtinai parėjus iš lauko nuvalykite batus šiltu vandeniu suvilgytu skudurėliu. Paskui apsukite drėgnus batus servetėlėmis ar tualetiniu popieriumi ir palikite džiūti. Kad nepažeistumėte avalynės, venkite dirbtinių šilumos šaltinių, pavyzdžiui, labai karštų radiatorių ar šildytuvų. Kai tik batai pradės džiūti, į paviršių ims lįsti druska, kurią sugers popierius. Kai batai išdžius, ištepkite juos batams skirtu kremu.
  3. Paruoškite stiprų acto tirpalą (3 acto dalys, 1 dalis vandens) ir juo patrinkite nuo druskos susidariusias baltas dėmes ant batų. Jos išnyks.
  4. Gali padėti ricinos aliejus – šiltu vandeniu suvilgyta šluoste kruopščiai nuvalykite batus. Išdžiūvusius ištepkite ricina. Jei baltos dėmės nepranyks, procedūrą pakartokite dar kelis kartus. Taip pat ricinos aliejų galima maišyti su žuvų taukais. Paimkite šias sudedamąsias dalis (trys dalys riebalų ir viena dalis aliejaus) ir vandens vonelėje pakaitinkite iki vientisos masės. Mišiniui šiek tiek atvėsus, ištepkite juo druskos dėmes ant batų. Po kelių valandų jie turėtų išnykti.
  5. Išnaikinti druskos dėmes nuo zomšinių batų kur kas sudėtingiau nei nuo odinių. Prieš valant tokį batą, rekomenduojama jį sudrėkinti garais ir sušukuoti šepečiu. Bet kokį valymo būdą geriausiai pirma išbandyti nepastebimoje batų vietoje, kad įsitikintumėte, jog oda nepraras savo išvaizdos. Jiems padės amoniako spiritinis tirpalas – patrinkite juo suteptas vietas, paskui ten užberkite manų kruopų. Kruopos sutrauks į save druską, ir jūsų avalynė vėl taps švari.
  6. Taip pat galima naudoti muilo vandens tirpalą. Užtepkite jį ant dėmių, leiskite gerai išdžiūti ir gerai iššukuokite.