2022-01-28 653 Peržiūros

Daug laiko praleisdami virtuvėje dažnai nebežinome, kokius prieskonius naudoti, kad jie suteiktų ne tik naujų skonių mūsų seniai pamėgtiems patiekalams, bet ir jaukumo jausmą būnant namie šaltais žiemos vakarais. Dalijamės pagrindinių prieskoninių augalų rūšimis, kurias turėdami savo namuose, be vargo nustebinsite namiškius.

Čiobreliai

Itin pikantiško ir kiek kartoko skonio prieskonis augalas, kuris pravers ne tik ruošiant mėsos patiekalus, bet ir arbatą. Atkreipkite dėmesį, kad čiobrelis turi intensyvų ne tik kvapą, bet ir skonį, tad naudodami jį maisto gamyboje nepadauginkite. Ypatingai dažnai prancūzų virtuvėje aptinkamas prieskonis augalas dar naudojamas žuvies, paukštienos ir žvėrienos patiekalų gaminimui, o taip pat puikiai dera su grybais ir makaronais.

Laiškiniai česnakai

Šis prieskoninis augalas primena laiškinius svogūnus. Kaip ir pastarieji, laiškiniai česnakai taip pat yra žalios pailgos formos vamzdeliai, tik kiek plonesni, nei svogūnų laiškai. Šio tipo česnakai ne tik papuoš gaminamus patiekalus, bet ir suteiks puikų aromatą bei pagerins virškinimą. Vidurio ir Šiaurės Europoje išpopuliarėjęs prieskonis augalas pasižymi švelniu česnakų skoniu, kuris puikiai tiks ruošiant sriubas ar daržovių troškinius. Atminkite, termiškai apdoroti laiškiniai česnakai praranda savo skonines savybes ir aromatą.

Bazilikai

Virtuvės karaliumi vadinamas bazilikas pasižymi itin aromatingu kvapu ir labiausiai mėgstamas Italijoje. Šio prieskoninio augalo rūšių daugybė, o švieži lapeliai naudojami gardinant makaronus, salotas, žuvies ir mėsos patiekalus. Bazilikai labai dera ir su pomidorais bei mozarellos sūriu. Kaip ir laiškinius česnakus, taip ir bazilikus, geriausia naudoti ne termiškai apdorotus. Įdomu ir tai, kad daugelyje šalių šis prieskonis naudojamas kaip vaistas nuo persivalgymo ar kosulio.

Rozmarinas

Stipraus ir aromatingo kvapo rozmarinas ne retai primena pušų ir muskato dvelksmą. Viduržemio regione paplitęs prieskoninis augalas itin mėgstamas naudoti ne tik šviežias, bet ir džiovintas, nes skirtingai nei bazilikai, termiškai apdorotas rozmarinas turi tokį pat stiprų kvapą bei skonį. Ši žolelė puikiai dera su česnaku, čiobreliu ir lauro lapais. Gamindami kiaulienos, avienos, triušienos ar vištienos patiekalus pamėginkite naudokite ir rozmarinų lapelius, kurie suteiks ypatingo skonio. Atkreipkite dėmesį, kad rozmarinui būdingas stiprus aromatas, tad nepadauginkite jo savo patiekaluose.

Krapai

Saldaus ir aromatingo kvapo krapai iš karto primena vasarą. Europoje paplitęs prieskonis augalas nepamainomas ne tik mūsų mėgstamuose šaltibarščiuose, bet puikiai dera ir su jūros gėrybėmis, keptais kiaušiniais bei šviežiomis daržovėmis. Išvirę ryžius, bulves ar pupeles, nepamirškite jų paskaninti krapais, kurie suteiks ypatingą aromatą ir papildys patiekalą ryškia spalva. Gaila, tačiau džiovinti krapai nebus tokie kvapnūs ir skanūs, todėl patariame šio prieskoninio augalo užsišaldyti ir naudoti tik tada, kai reikia.