2021-03-01 952 Peržiūros

Šalyje kiekvieną dieną kalbama apie naujus COVID-19 užsikrėtimo atvejus, tačiau labai reta tema – koronavirusu sergantys vaikai. Norėdami daugiau sužinoti apie dažniausius vaikams pasireiškiančius simptomus bei į kokius požymius tėvams nereikėtų numoti ranka, kalbamės su VUL Santaros klinikų, LSMU Kauno ligoninės bei VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninės atstovais.

Ekspertų teigimu, antro karantino metu vaikų sergamumas koronavirusu ženkliai padidėjo, nors lyginant su pirmuoju, patys simptomai beveik nepasikeitė. Dažniausiai jaučiami simptomai yra karščiavimas, kosulys, nosiaryklės uždegimas. Dalis pacientų jaučia pilvo skausmus, viduriuoja ir vemia. Kūdikiams virusas sukelia karščiavimą ir neramumą, taip pat pastebimi ir odos bėrimai.

Antrojo karantino metu būta atvejų, kai pirmieji koronaviruso požymiai vaikams pasireikšdavo karščio traukuliais. Specialistai pabrėžia, jog vaikai nesiskundė uoslės ar skonio praradimu.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, jog visuomenei pateikiama išties mažai informacijos apie COVID-19 užsikrėtusius vaikus ir jiems būdingus ligos požymius. Kaip žinia, vaikai serga lengvesne ligos forma nei suaugusieji arba visai nejaučia simptomų. Gal dėl to dauguma tėvų nesikreipia į medicinos įstaigas, kai pastebi simptomus, kurie dažniausiai yra būdingi įprastinėms virusinėms ligoms: sloga, lengvas kosulys, nežymus karščiavimas.

Tačiau ne visuomet namuose gydomi vaikai pasveiksta. Kaip teigia ekspertai, teko susidurti ir su atvejais, kai vaikai turėjo būti gydomi ligoninėse, nors sunkia ligos forma sergančių nebuvo daug. Dažniausiai pagalbos jiems reikėjo dėl skysčių trūkumo, didelio karščiavimo ar pablogėjusio apetito.

Pačių mažiausiųjų simptomus tėvai dažnai sutapatina su dantų dygimo jausena, o į kiek vyresnio amžiaus vaikų mažesnį apetitą ir padidėjusį irzlumą taip pat dažniausiai numoja ranka. Tačiau kai liga nėra diagnozuojama ir šeima iškart nesiizoliuoja, mirtinai pavojingas užkratas plinta toliau.

Taip pat pastebima, kad kaip ir anksčiau, taip ir šiomis dienomis, vaikai dažniausiai užsikrečia nuo kitų šeimos narių – kai vaiko koronaviruso testas yra teigiamas, beveik visada jis būna teigiamas ir tėvų.

Kad būtų užkirstas kelias spartesniam viruso plitimui, specialistai dalinasi patarimais tėvams, pastebėjusiems pirmuosius COVID-19 simptomus:

  1. Izoliuoti vaiką nuo kitų šeimos narių.
  2. Užtikrinti, kad vaikas gautų pakankamą kiekį skysčių, bei stebėti kūno temperatūrą ir bendrą savijautą.
  3. Blogėjant būklei, sunkėjant ligos simptomams, kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.
  4. Atlikti testavimą koronaviruso nustatymui.
  5. Gavus teigiamą testo rezultatą, sąžiningai laikytis visų saviizoliacijos rekomendacijų, kad būtų apsaugoti kiti, vyresnio amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantys gyventojai, kuriems šis virusas labai pavojingas.