2020-02-25 1275 Peržiūros

Užsikimšusi virtuvės kriauklė yra kone dažniausia ir labiausiai erzinanti namų problema. Internete galima rasti aibę patarimų, kaip šią problemą pašalinti, bet ar visi šie būdai išties veikia, o gal priešingai – dar labiau kenkia vamzdžių būklei? Populiariausius patarimus komentuoja namų administravimo įmonės „Mano BŪSTAS“ avarinės tarnybos atstovas.

  1. Druska ir valgomoji soda.

Sumaišykite pusę puodelio valdomosios druskos ir tiek pat valgomosios sodos. Šį mišinę suberkite į užsikišusį nuotekų vamzdį, palaukite 10–20 minučių ir užpilkite verdančiu vandeniu. Druska, soda ir verdantis vanduo paprastai sukelia cheminę reakciją, kurios metu ištirpsta net ir bjauriausi kamščiai.

Ekspertas: tai gali padėti tik tokiu atveju, jei kriauklės užsikimšimas nėra labai didelis: vanduo kriauklėje nestovi, tačiau subėga lėčiau nei įprastai. Taigi, putodama valgomoji soda gali išjudinti „kamštį“, tačiau šį mišinį supylus į kriauklę ir palaukus porą minučių, būtina keletą kartų į kriauklę įpilti verdančio vandens, kuris nuplautų šios medžiagos likučius.

Išvada – galite bandyti, tik nepamirškite karšto vandens!

  1. Sauso ir drėgno veikimo dulkių siurblys.

Pirma siurblį įjunkite skysčių siurbimo režimu. Tada svarbu, kad tarp nuotekų vamzdžio ir siurblio žarnos būtų kuo mažesnis tarpas. Geriausia nepalikti jokio oro tarpo, sukuriant vientisą vamzdį.

Ekspertas: tai padėti gali tik retais atvejais, viskas priklauso nuo to, kas lėmė kriauklės užsikimšimą: riebalai ar kitos atliekos. Vanduo, nubėgdamas iš kriauklės į kanalizaciją, turi pratekėti pro groteles, per kurias siurbliu „kamščio“ neišsiurbsime, tik iš vienos vietos perkelsime jį į kitą. Taigi, jei iki tol vanduo jūsų kriauklėje nubėgdavo, tačiau gana lėtai, po bandymo viską pataisyti siurbliu, vanduo kriauklėje gali užsistovėti dar ilgiau.

Išvada – nebandykite, nes užsikimšimas gali tik suintensyvėti!

  1. Sodos ir acto mišinys.

Sumaišykite ⅓ puodelio sodos su ⅓ puodelio acto inde. Šis mišinys iškart suputos, todėl nedelsdami supilkite jį į kriauklę. Palikite jį ten bent jau valandai, o geriau – per visą naktį. Tada pradėkite leisti karštą vandenį, kuris pabaigs darbą.

Ekspertas: tai analogiška situacija pirmajam kriauklės atkimšimo būdui. Tai gali padėti, jei kriauklė užsikimšusi nežymiai.

Išvada – galite bandyti, tik nepamirškite karšto vandens!

4. Vielos pakaba.

Paimkite vielinę pakabą, su replėmis ją išlankstykite. Na štai ir turite vielinį strypą kriauklei atkimšti.

Ekspertas: taip, viela gali padėti pašalinti „kamščius“, susidariusius iš maisto atliekų, tačiau riebalų „kamščiams“ tai tikrai nepadės. Be to, su pakaba reiktų elgtis apdairiai, geriausia, jog vienas žmogus pakabos pagalba bandytų kriauklę atkimšti, tuo tarpu kitas – stebėtų ir laikytų po kriauklę esančius vamzdžius, jog jie nebūtų pažeisti.

Išvada – užtikrintai bandykite, jei norite pašalinti maisto likučius! Tikrai padės, tačiau būkite atsargūs ir nepažeiskite vamzdžių!

Kiekvieną dieną su užsikimšusiais vamzdžiais susiduriantis „Mano BŪSTAS“ avarinės tarnybos atstovas pataria, jog geriausiais virtuvės kriauklės valymo būdas –  išardyti po kriaukle esantį sifoną, jį išvalyti bei praskalauti vandeniu.