2023-07-11 1983 Peržiūros

Vasara, sekinantys karščiai, atostogos, išvykos, kelionės – mūsų augintiniams, deja, tai yra tikras išbandymas. Šiuo metų laiku gyvūnų priežiūra turėtų būti dar atsakingesnė, nes jiems, kaip ir mums, svarbu neperkaisti bei apsisaugoti nuo tam tikrų parazitų. Ko imtis, kad augintinis išliktų sveikas ir laimingas?

  1. Esant kaitriai saulei, asfalto danga tampa ypatingai karšta, net ir smėlis gali nudeginti jūsų augintinio letenas. Naudokite augintiniams skirtą pėdučių kremą arba apaukite juos apsauginiais bateliais.
  2. Reguliariai šūkuokite savo augintinius, kad pašalintumėte kailio perteklių, kuris gali trukdyti tinkamai oro cirkuliacijai. Jei reikia, pasikonsultuokite su profesionaliu plaukų priežiūros specialistu.
  3. Iškylų metu saugokite savo augintinius nuo persivalgymo. Dažnai gyvūnėliai gali rasti įvairių kaulų, maisto ir atliekų, kuriuos gali suvalgyti, arba patys šeimininkai dažnai nori palepinti augintinius kepta mėsa, kas gali stipriai atsiliepti augintinio sveikatai.
  4. Po maudynių vandenyje nepamirškite gerai išvalyti augintinio ausyčių, norint išvengti ausų uždegimo, o grįžę namo išmaudykite augintinį su specialiais šampūnais, kadangi maudynės tvenkiniuose gali sukelti dermatitą.
  5. Vasaros metu suintensyvėja erkių ir uodų įkandimai bei blusų užsikrėtimai, todėl labai svarbu apsaugoti savo augintinį ir pasitarus su veterinarijos gydytoju pasirūpinti gyvūno apsaugos priemonėmis nuo įvairių kenkėjų.
  6. Nepamirškite paruošti savo augintiniams vėsinančių skanėstų ar tiesiog ledo kubelių, taip pat ir vėsinantys žaislai gali būti pramoga, o vėsinantys antkakliai ir kilimėliai bus geri atsivėsinimo būdai.
  7. Pasirūpinkite šviežiu ir švariu vandeniu jūsų augintiniams tiek namuose, tiek lauke, apsaugodami juos nuo dehidratacijos.
  8. Eidami į lauką, pasirūpinkite, kad augintinis turėtų pavėsį, pavyzdžiui, pasiimkite su savimi skėtį, kad galėtumėte sukurti šešėlį, kuriame gyvūnas galėtų pasislėpti, jeigu jam būtų per karšta.
  9. Karščio piko metu apribokite savo augintinio buvimą lauke. Išveskite juos pasivaikščioti vėsesniu dienos metu, pavyzdžiui, anksti ryte ar vakare. Taip pat per didelis krūvis karštą dieną gali sukelti augintiniui šilumos smūgį arba išsekimą, tad būnant lauke būtina daryti dažnas pertraukėles pavėsyje.
  10. Niekada nepalikite naminių gyvūnėlių automobiliuose be priežiūros, net ir trumpam. Temperatūra transporto priemonės viduje gali pakilti per kelias minutes ir gali greitai tapti pavojinga gyvūnų gyvybei. Taip pat keliaujant automobiliu, naudokite vėsinantį kilimėlį, kuris neleistų jūsų gyvūnui perkaisti.

Jeigu namuose turite žiurkėną, triušį, paukščių ar kitų smulkiųjų gyvūnų, kurie įprastai nebūna lauke ir gyvena narvelyje, turėkite omenyje, kad vasarą taip pat turite jiems skirti daugiau dėmesio. Pasirūpinkite, kad visuomet būtų šviežio vandens, gyvūnai būtų pavėsyje. Beje, dauguma smulkiųjų gyvūnų yra itin jautrūs skersvėjui, todėl norėdami atvėsinti patalpas, būkite tikri, kad jūsų gyvūnas neperšals.

Narvelį išneškite į lauką, pastatykite pavėsyje ir leiskite mažiesiems draugams pasidžiaugti grynu oru ir vasaros šiluma.

Atminkite, kad šios rekomendacijos gali skirtis kiekvienam gyvūnui. Būtinai pasitarkite su veterinarijos gydytojais dėl tinkamų priežiūros priemonių ir saugiai džiaukitės vasaros dienomis kartu su savo mylimų augintiniu!