Dažnas, pakilęs nuo šventinės užstalės, susimąsto apie savo mitybos įpročius. Margučiais papuoštas Velykų stalas yra rimtas iššūkis visiems, kurie skundžiasi padidintu cholesterolio kiekiu kraujyje. Mat kiaušinių tryniai skaičiuojami tarp produktų, kuriuose apstu šio riebalo. O kaip elgtis, norint mažinti cholesterolio kiekį?
Ligų pavojus
Cholesterolis – riebi medžiaga, kuri yra randama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Ši medžiaga reikalinga įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti, todėl problema yra ne pats cholesterolis, o per didelis jo kiekis, cirkuliuojantis kraujyje. Įrodyta, kad tai skatina pavojingų ligų vystymąsi.
Į kraują šis riebalas patenka dviem keliais: yra gaminamas kepenyse ir atkeliauja su maistu, turinčiu gyvulinės kilmės riebalų. Taigi, visų pirma mitybos specialistai pataria peržiūrėti savo maisto racioną.
Kas turi įtakos cholesterolio kiekio padidėjimui kraujyje? Specialistai išskiria kelias svarbiausias priežastis. Tai – paveldimumas, rūkymas, netinkama mityba, antsvoris, sutrikęs cholesterolio pašalinimas iš organizmo, inkstų, kepenų, skydliaukės ligos ir mažas fizinis aktyvumas.
Padidėjusiu cholesterolio kiekiu ypač rekomenduojama susirūpinti tiems, kieno aukštas kraujospūdis, ir žmonėms, turintiems antsvorio.
Ko valgyti daugiau?
Mitybos specialistų teigimu, cholesterolio visiškai neturi daržovės, vaisiai, riešutai, kruopos, augaliniai aliejai, miltai ir makaronai, kurių sudėtyje nėra kiaušinio.
Norint išvengti ligų, reikėtų valgyti daugiau vaisių ir daržovių (ypač naudingas avokadas), liesą mėsą (veršieną, jautieną, triušieną), o vištieną ir kalakutieną – be odos. Rekomenduojama rinktis daugiau žuvies produktų, ypač naudinga skumbrė, lašiša, menkė, tunas. Patariama rinktis liesesnius pieno produktus, valgyti juodą duoną su sėlenomis ir grūdais.
Dar viena svarbi rekomendacija – maistą ne kepti, o troškinti arba virti. Svarbu nepamiršti gerti pakankamai vandens – apie 1,5 litro per dieną.
Ko vartoti mažiau?
Siekiant mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, patariama vartoti mažiau gyvulinės kilmės riebalų, rečiau valgyti patiekalus iš inkstų ir kepenų. Rekomenduojama saikingai vartoti kiaušinius ir alkoholį, nerūkyti. Taip pat derėtų mažinti cukraus vartojimą.
Norint išlaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje patariama daugiau judėti ir reguliariai mankštintis. Mat cholesterolis – energinė medžiaga, kurią galima sudeginti sportuojant.