2025-09-09 109 Peržiūros

Daugelis pritars, jog žiemą juk taip smagu prisiminti vasaros ir rudens derlių, gardžiuojantis traškiais agurkėliais, daržovių mišrainėmis ar kvapniais padažais. Tad dalijamės naudingais patarimais, kaip konservuoti daržoves ir kviečiame ruošti rudens gėrybių atsargas. 

Daržovės 

Daržovės turi būti nesugedusios ir tvirtos konsistencijos. Kad ir kokias daržoves pasirinktumėte, jos turi būti šviežios, neapvytusios, neapipuvusios, tvirtos. Jas būtina kruopščiai nuplauti bei rekomenduojama blanširuoti (aplieti verdančiu vandeniu), jog talpiau sugultų į stiklainius, o kietesnes daržoves, kaip kad šparagines pupeles, prieš konservuojant reikėtų trumpai apvirti. Tačiau tikslus daržovių paruošimo būdas priklausys nuo pasirinkto recepto. 
  
Marinato ingredientai 

Tradicinis saldžiarūgštis marinatas verdamas iš 1 l vandens,  100 ml 9 % acto, 1 v. š. druskos ir 4 v. š. cukraus, kuris dar karštas pilamas ant stiklainyje sudėtų  ir marinavimui paruoštų daržovių. Taip pat nepamirškite ir prieskonių konservavimui, kuriuos be vargo rasite didžiuosiuose prekybos centruose. Taip pat nepabijokite išbandyti ir peletrūno, čili pipirų, gvazdikėlių ar cinamonų lazdelių. 

Marinato paruošimas labai paprastas. Į puodą supilkite vandenį, berkite cukrų, druską, dėkite prieskonius. Užvirinkite, išmaišykite įsitikindami, jog cukrus bei druska visiškai ištirpo, tada supilkite actą ir dar kartą užvirinkite. Paragaukite, ar patinka marinato skonis. Jei norisi daugiau rūgštelės, saldumo ar sūrumo, įdėkite papildomai, o jei skonis atrodo per intensyvus – atskieskite trupučiu vandens bei dar kartą užvirinkite. 

 
Druska 

Druskos rūšių yra pačių įvairiausių, tačiau marinatų receptuose dažniausiai nurodomas būtent rupios akmens druskos kiekis. Himalajų, smulki, juoduota ar kitos rūšies druska konservavimui netinka, kadangi daržovės gali būti prėskos, turėti nemalonų poskonį. Druska turėtų būti be jodo – jis suminkština konservuojamas daržoves, šios praranda traškumą. Jūros druska dažnai naudojama konservavimui Viduržemio jūros regiono šalyse, tačiau jos sūrumo indeksas skiriasi nuo mums įprastos akmens druskos, tad norint su ja gaminti reikėtų ieškoti būtent šiai druskai pritaikyto konservavimo recepto. 

Cukrus 

Cukraus rūšių, kaip ir druskos, yra įvairių. Visgi konservuojant labiausiai pasiteisina paprastas baltasis cukrus – jis yra be priemaišų, tad jo konservuojančios savybės stipriausios, o su juo ruoštos marinuotos gėrybės išsilaikys ilgiau bei neįgaus specifinio skonio. 
 
Intensyvesnio skonio saldiklius (kaip medus, klevų ar datulių sirupas) rekomenduotume naudoti nebent kaip prieskonį, t. y. jais keisti ne daugiau kaip trečdalį recepte nurodyto cukraus kiekio ir būtinai pakaitinti drauge su kitais marinato ingredientais, jog deaktyvuotumėte natūraliai juose esančias mieles bei laktobakterijas, dėl kurių konservai galėtų prarūgti. 
   
Stiklainiai ir dangteliai  

Stiklainiai turi būti nepažeisti, neįtrūkę, švariai išplauti ir sterilizuoti (apie tai skaitykite žemiau). Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į stiklainių dydį. Juos atidarius konservuotą produktą reikėtų suvartoti kuo greičiau, tad, jeigu jūsų šeima nedidelė arba konservuotų daržovių greitai nesuvalgote, rinkitės nedidelius stiklainėlius. Dangtelius (nesvarbu ar naudojate pernykščius, ar perkate naujus) taip pat svarbu švariai išplauti ir sterilizuoti. 
 
Stiklainių ir dangtelių sterilizavimas 

Stiklainius, visų pirma, reikia kruopščiai išplauti sodos tirpalu (šiltame vandenyje ištirpinkite kelis šaukštus valgomosios sodos) ir tada praskalauti švariu vandeniu arba stiklą ištrinti soda ir perlieti karštu, o tuomet ir šaltu vandeniu. 

 
Išplautus stiklainius kakleliu į apačią sudėkite ant švariu rankšluosčiu išklotos skardos. Skardą su stiklainiais apie 30 min. šildykite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje. Į sterilizuotus ir jau kiek atvėsusius stiklainius reikės sudėti daržoves ir jas užpilti marinatu.  

Dangteliai taip pat turi būti kuo švaresni. Jei naudojate naujus dangtelius, juos užpilkite verdančiu vandeniu, palaukite 1-2 minutes ir naudokite. Jei renkatės anksčiau naudotus dangtelius, perplaukite sodos tirpalu, tuomet dėmesingai išskalaukite, vidų pavalykite spirite ar degtinėje sudrėkinta vata. 

Daugiau informacijos: LaMaistas.lt.