2024-09-19 452 Peržiūros

Gelstant medžių lapams gamta mus apdovanoja kaštonais. Nors jie dažniausiai naudojami įvairiems rankdarbiams ar namų dekorui, tačiau yra ir kitų efektyvių panaudojimo būdų.

Skalbimui

Kaštonai puikiai tinka drabužių skalbimui. Jums reikės: 10 kaštonų, stiklainio su dangteliu ir 300 ml vandens. Kaštonus gerai nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais, suberkite į stiklainį ir užvirkite karštu vandeniu. Po maždaug 12 valandų nukoškite gautą skystį ir sunaudokite 2-3 skalbimams. Atkreipiame dėmesį, kad skalbimo skystį reikia laikyti šaldytuve daugiausia savaitę.

Maudynėms vonioje

Kaštonai taip pat turi ir gydomųjų savybių. Pasigamintas tirpalas gali padėti kraujotakos gerinimui bei odos atnaujinimui. Jums reikės: 1 v. š. smulkintų kaštonų, 500 ml vandens, sandaraus indo. Smulkintus kaštonus suberkite į indą, užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite per naktį. Sekančią dieną, prieš maudynes, gautą tirpalą užvirkite, nukoškite ir dar šiltą supilkite į vonią.

Kandžių atbaidymui

Kaštonai taip pat puikiai padės apsiginti ir nuo kandžių. Lininiuose maišeliuose įdėkite po keletą kaštonų ir juos išdėliokite drabužių spintos lentynose. Taip pat nepamirškite ir virtuvėje esančių spintelių. Kaštonai puikiai atbaidys kandis ir sunaikins jų lervas.

Kovai su amarais

Pasigaminkite kaštonų tirpalą, kuris padės kovoje su amarais. Jums reikės: 15 v. š. smulkintų kaštonų ir tiek pat šauktų vandens. Smulkintus kaštonus suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite apie 20 min. Gautą tirpalą atvėsinkite, nukoškite ir supylę į buteliuką su purkštuku naudokite augalams užpultiems amarų. Tirpalą naudokite kartą į savaitę, anksti ryte arba vėlai vakare.