Artėjant rudeniui, soduose prinokusios slyvos tampa tikru atradimu. Jas galite ne tik kramsnoti vienas, bet ir panaudoti įvairiausiuose receptuose. Dalinamės receptais!
Slyvų uogienė su graikiniais riešutais
Jums reikės:
- 2.5 kg slyvų (perpjautų pusiau, be kauliukų);
- 1 kg cukraus;
- 200 g graikinių riešutų;
- 1 vnt. cinamono lazdelių;
- 4 vnt. gvazdikėlių.
Paruošimo eiga:
- Slyvas sudėkite į storadugnį puodą, kuriame virsite uogienę, užpilkite cukrumi, įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlius ir palikite pastovėti per naktį.
- Kitą dieną slyvas užkaiskite ir virkite ant nedidelės ugnies. Kai slyvos suminkštės, sudėkite riešutus (juos galite prieš tai paskrudinti orkaitėje, bus stipresnis skonis ir aromatas) ir pavirkite dar keletą minučių. Riešutus galite palikti pilnus, arba susmulkinti.
- Karštą uogienę supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
Apverstas slyvų pyragas
Jums reikės:
- 6 vnt. slyvų;
- 3 vnt. kiaušinių;
- 150 g cukraus;
- 150 g miltų;
- 100 g sviesto;
- 1 a. š. kepimo miltelių.
Paruošimo eiga:
- Sviestą ištirpinti ir palikti kelias minutes pravėsti. Berti cukrų ir lengvai išplakti.
- Į sviestą po vieną, vis paplakant, įmušti kiaušinius. Berti persijotus miltus su kepimo milteliais.
- Slyvas nuplauti, nusausinti, perpjauti pusiau ir išimti kauliukus.
- Formos dugną (geriausiai naudoti 24 cm skersmens) iškloti kepimo popieriumi, ant dugno išdėlioti slyvas, prapjauta puse žemyn. Ant viršaus atsargiai supilti tešlą.
- Kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Ar iškepė, patikrinti mediniu smeigtuku, jei įsmeigus ir ištraukus, jis sausas – pyragas iškepė, jei aplipęs tešla – kepti dar 10 minučių ir vėl tikrinti.
- Palikti šiek tiek atvėsti formoje. Ant viršaus uždėti lėkštę, apversti formą ir nuimti formą, atsargiai nulupti kepimo popierių. Skanaus!
Salotos su slyvomis ir feta sūriu
Jums reikės:
- 5 vnt. slyvų;
- 2 saujų salotų mišinio;
- 1 saujos vyšninių pomidorų;
- 30 g fetos sūrio;
- 1 a. š. rudojo cukraus;
- 1 žiupsnelio pipirų.
Padažui:
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 1 šlakelio citrinų sulčių;
- 1 žiupsnelio druskos.
Paruošimo eiga:
- Slyvas nuplauname, perpjauname per pusę.
- Įkaitiname keptuvę, suberiame cukrų. Sudedame slyvas ir pakaitiname kelias minutes, kol cukrus ištirps ir slyvos pradės karamelizuotis. Slyvas apverčiame ir pakaitiname truputį iš kitos pusės.
- Salotas nuplauname. Vyšninius pomidorus perpjauname per pusę, sūrį supjaustome kubeliais. Į lėkštę dedame salotas, slyvas, pomidorus, feta sūrį.
- Padažui išmaišome aliejų, citrinų sultis, druską, apšlakstome salotas ir pabarstome pipirais.