Šiuo metu Lietuvoje vyrauja smidrų, geriau žinomų kaip šparagai, sezonas. Šie augalai išsiskiria ne tik švelniu skoniu, bet ir vitamino B, kalcio, magnio, cinko bei skaidulų, kurios yra būtinos efektyviam virškinimui, gausa. Dalinamės paprastais ir be galo skaniais smidrų receptais!
Svieste kepti smidrai
Jums reikės:
- 500 g smidrų;
- 50 g ghee sviesto;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 saujelės svogūnų laiškų;
- 1 žiupsnelio druskos;
- 1 žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Paruošimo eiga:
- Šparagus nuplauti, gerai nuvarvinti. Nulaužti sumedėjusius smidrų galiukus (švelniai lenkti smidrą, kol perlinks ir nulūš).
- Česnaką ir svogūnų laiškus smulkiai sukapoti.
- Keptuvėje ant kiek aukštesnės nei vidutinė kaitros ištirpinti sviestą. Apkepti česnaką keliolika sekundžių, kol paskleis švelnų aromatą.
- Į keptuvę dėti smidrus, vis vartant, apkepti kelias minutes. Berti svogūnų laiškus, apkepti dar kelias sekundes. Pagardinti druska ir pipirais. Skanaus!
Kepti smidrai su šonine
Jums reikės:
- 10 vnt. smidrų;
- 10 riekelių šaltai rūkytos šoninės;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- šiek tiek druskos;
- šiek tiek pipirų.
Paruošimo eiga:
- Smidrus nuvalyti (t.y. nupjauti sumedėjusias dalis), sudėti į verdantį vandenį ir pavirti apie 2 minutes. Išgriebti ir perlieti šaltu vandeniu, jog išliktų traškūs.
- Smidrus apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus ir kiekvieną apsukti plona šoninės riekele.
- Kepti ant grilio apie 10 minučių, kol šoninė apskrus. Jeigu po ranka nėra grilio, galima kepti ir orkaitėje (įkaitintoje iki 200 laipsnių), tik keps šiek tiek ilgiau. Jeigu kepsite orkaitėje, papildomai smidrų galite ir neapvirti, nes jie spės suminkštėti (nebent smidrų stiebai būtų labai stori, tokiu atveju dėl visa ko apvirkite).
- Iškeptus smidrus pagal skonį pabarstyti pipirais ir druska (jeigu norisi).
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su smidrais ir pelėsiniu sūriu
Jums reikės:
- 500 g bemielės sluoksniuotos tešlos;
- 24 vnt. smidrų (apytikriai, kiekis priklauso nuo to, ar dėsite po 2 ar po 3 smidrus);
- 100 g pelėsinio sūrio;
- 1 vnt. kiaušinių;
- pagal poreikį juodojo sezamo.
Paruošimo eiga:
- Tešlos lapelį perpjauname pusiau ir šiek tiek iškočiojame.
- Dedame po 2-3 smidrus, apibarstome sūriu ir uždengiame tešla.
- Išplakame kiaušinį. Juo aptepame pyragėlį ir apibarstome sezamo sėklomis.
- Kepame iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.
Makaronai su smidrais ir šonine
Jums reikės:
- 200 g makaronų;
- 200 g šaltai rūkytos šoninės;
- 200 g smidrų;
- 120 ml balto vyno (arba sultinio);
- 120 g kietojo sūrio (tarkuoto);
- 1 žiupsnelio druskos;
- 1 pundelio baziliko.
Paruošimo eiga:
- Į puodą pilti vandens, įberti druskos ir užvirti. Suberti makaronus ir virti apie 10 minučių iki kol išvirs.
- Šoninę supjaustyti mažesniais gabalėliais, sudėti į keptuvę. Kepti ant vidutinės kaitros nuolat pamaišant iki kol apskrus ir taps traški. Tuomet šoninę išimti ir sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
- Smidrų galus nupjauti, o smidrus supjaustyti mažesniais gabalėliais.
- Į tą pačią ir nevalytą keptuvę sudėti smidrus ir pakepti apie 5–6 minutes, retkarčiais pamaišydami, kol iškeps.
- Tuomet smidrus išimti kiaurasamčiu ir atidėti.
- Į keptuvę pilti vyną ir maišant pavirti apie 5 minutes.
- Kai makaronai išvirs, išgriebti ir sudėti į keptuvę, taip pat sudėti smidrus, šoninę, baziliką ir apie 60 gramų sūrio, išmaišyti.
- Paruoštą patiekalą sudėti į lėkštes, pabarstyti sūriu ir skanauti.
Trinta smidrų sriuba
Jums reikės:
- 1 pundelio smidrų;
- 2 vnt. bulvių;
- 500 ml sultinio;
- 1 vnt. šalotinių svogūnų;
- 2 skiltelės česnako;
- 10 g sviesto;
- pagal skonį petražolių.
Patiekimui:
- 1 saujelės moliūgų sėklų;
- 50 g kietojo sūrio (parmezano, Džiugo ar kitokio).
Paruošimo eiga:
- Svieste apkepinti smulkintus svogūs ir česnaką. Smidrus nuvalyti nulaužiant sumedėjusias dalis ir supjaustyti.
- Sultinyje šiek tiek pavirti bulves, kol truputį smuminkštės. Sudėti smidrus, petražoles, svogūnus ir česnaką. Pavirti dar apie 5 minutes.
- Sriubą sutrinti elektriniu trintuvu. Tirštumą reguliuokite pagal save – jeigu norisi skystesnės sriubos, įpilkite dar šiek tiek sultinio arba vandens. Pagal skonį pagardinkite druska ir, jeigu norisi, pipirais.
- Supilstykite sriubą į lėkštes. Aš ją papuošiau tarkuotu kietuoju sūriu ir moliūgo sėklomis, bet tinka patiekti ir su apskrudusiais duoniukais ar kitais pagardais. Skanaus!