2024-07-30 2860 Peržiūros

Sparvos gali tapti nemalonia problema, ypač šiltuoju metų laiku. Jos ne tik erzina, bet ir jų įkandimai gali sukelti alergines reakcijas ar net infekcijas. Kaip apsisaugoti nuo jų įkandimų ir ką daryti, jei jos visgi įkando, pataria „Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė.

Kokios priemonės padeda apsisaugoti nuo sparvų?

Nuo sparvų, kaip ir nuo kitų vabzdžių, gali padėti apsisaugoti specialūs tinkleliai ant langų ir durų, neleidžiantys vabzdžiams patekti į vidų. Taip pat gelbsti įvairūs vabzdžiams atbaidyti skirti repelentai, naudingi gali būti ir stipraus kvapo eteriniai aliejai, pavyzdžiui, levandų, pipirmėčių, arbatmedžio.

Ką daryti įkandus sparvai?

Įkandus sparvai rekomenduojama imtis atitinkamų priemonių, kad būtų sumažintas diskomfortas ir išvengta įvairių infekcijų. Patarčiau kruopščiai nuplauti įkandimo vietą, taip pat, jei įmanoma ir yra galimybė, uždėti šaltą kompresą ar ledo maišelį ant įkandimo vietos, taip siekiant sumažinti tinimą ir skausmą.

Svarbu ir kuo labiau vengti kasyti įkandimo vietą. Geriau naudokite specialius kremus ar losjonus su antihistaminine veikliąja medžiaga, pavyzdžiui, hidrokortizonu, kad sumažintumėte niežėjimą ir uždegimą. Esant intensyviam niežuliui galima vartoti ir geriamus antihistamininius vaistus, apie kuriuos geriausiai patars gydytojas ar vaistininkas.

Jei stebint įkandimo vieną pasireiškia stiprus tinimas, karščiuojama, atsiranda pūlių, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Kada jau reikėtų kreiptis pas gydytoją?

Įkandus sparvai ir pastebėjus šiuos požymius reikėtų kreiptis į gydytoją:

  • Sunki alerginė reakcija. Pasunkėjęs kvėpavimas, dusulys, patinimas veido, lūpų, liežuvio ar gerklės srityse, stiprus galvos svaigimas ar alpimas.
  • Didėjantis paraudimas įkandimo vietoje, atsirandantys pūliai ar kitoks skystis.
  • Atsiradus karščiavimui ar bendram negalavimui.
  • Esant intensyviam skausmui ir jam nemažėjant net naudojant priemones nuo skausmo.
  • Įkandimo vieta negyja ar net pablogėja po kelių dienų.