2024-04-02 13290 Peržiūros

Atėjus tikram pavasariui nepraleiskite progos pasimėgauti Lietuvos pažintiniais takais. Tai ne tik puiki galimybė atsipalaiduoti gamtos apsuptyje, bet ir atrasti nepakartojamus kraštovaizdžius bei pažinti šalies gamtos ir kultūros paveldą. Pateikiame 10 įdomiausių ir gražiausių pažintinių takų Lietuvoje.

  1. Aukštumalos pažintinis takas
    Aukštumalos pažintinis takas – paslaptinga vieta, kurioje keliautojai turi retą galimybę susipažinti su visame pasaulyje žinoma aukštapelke ir sužinoti apie jai būdingus augalus bei gyvūnus, pamatyti kraštovaizdį, patirti savitą ir nepakartojamą pelkės grožį bei suprasti, kad pelkė tai ne tik žliugsintis telkinys su bedugniais ir klastingais turistų tykančiais akivarais, bet ir vienas iš nedaugelio dar likusių prieglobsčių itin retiems augalams ir gyvūnams.
  1. Kernavės archeologinė vietovė
    1989 m., unikalaus archeologijos, istorijos ir gamtos paminklų komplekso pagrindu įkurtas Valstybinis Kernavės archeologijos ir istorijos muziejus-rezervatas, kuris 2003 m. reorganizuotas į Valstybinį Kernavės kultūrinį rezervatą. Kultūrinį rezervatą sudaro: teritorija (194,4 ha), kurioje yra 18 valstybės saugomų kultūros paveldo objektų bei archeologijos ir istorijos muziejus. Muziejaus rinkiniai formuojami tik rezervato ir Kernavės apylinkių archeologinių tyrimų medžiagos pagrindu. Ši medžiaga atskleidžia visus Lietuvos proistorės etapus. Nuo 2004 m. Kernavės archeologinė vietovė – UNESCO Pasaulio paveldo objektas.
  1. Raganų kalnas
    Ketvirtą dešimtmetį Neringos svečius džiuginantis Raganų kalno ansamblis buvo sukurtas 1979 m., į Juodkrantę sukvietus medžio drožėjus ir kalvius iš visos Lietuvos. Tai unikalus medinių skulptūrų muziejus Juodkrantėje, kur karaliauja velniai, raganos ir kiti tautosakos herojai, atveriantys lankytojams šios vietos gamtinę–mistinę dvasią.
  1. Labanoro giria
    Labanoro regioninis parkas – ežeringiausia Lietuvos vieta, apsupta tankiausių miškų ir laukinės gamtos, kur dar yra išlikusių sengirių – reliktinių miškų, nepaliestų žmogaus veiklos. Tai – didžiausias regioninis parkas Lietuvoje, taipogi miškingiausias. Miškai sudaro didžiąją parko dalį – net 80 % teritorijos, dar 14% sudaro ežerai – jų čia beveik 300.
  1. Arlaviškių pažintinis takas (Kadagių slėnis)
    Arlaviškių pažintinis takas įrengtas 2010 metais. Nuo pat atsiradimo tai yra populiariausias pažintinis takas Kauno apksrityje ir, ko gero, vienas populiariausių ir žinomiausių visoje Lietuvoje. Tako ilgis 1,3 kilometro, jis įrengtas ant aukšto Kauno marių skardžio krašto, todėl einant taku atsiveria nuostabi Nemuno, skirtingų atodangų (Nemuno slėnio, Ronakalnio) ir Dabintos dalos, esančios Kauno mariose, panorama.
  1. Mūšos tyrelio pelkinis kompleksas
    Tai ilgiausias žinomas pelkėse esantis lentų takas, įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Takas nutiestas išskirtinės vertės gamtinėje teritorijoje – Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje. Čia įrengti informaciniai stendai pasakoja apie patį draustinį, jo augalijos ir gyvūnijos savitumus. Tako maršrute yra įdomių istorinių stotelių: garsaus vienuolio Tėvo Stanislovo atnaujinta koplytėlė, žiemgalius menantis paslaptingais pagoniškais piešiniais išraižytas Tyrelio akmuo, kažkada čia buvusią partizanų stovyklavietę žymintis paminklinis akmuo. Ties taku telkšo vienintelis natūralus Joniškio rajone Miknaičių ežeras, kurio vaizdas papuošė „National Geographic“ specialaus leidinio apie Lietuvą viršelį. Mūšos tyrelio pelkę galima apžvelgti ir prie tako pradžios esančiame mediniame apžvalgos bokšte.
  1. Jomantų miško pažintinis takas
    Telšių rajone esantis Jomantų miško takas. Jame gausu gamtos paminklų, Jomantų ir Triliemenis ąžuolai , Jomantų akmuo, Aklaežeris (Vokštelis) – unikalus ežerėlis, kuriame kasmet kintas vandens lygis.
  1. Dūkštos pažintinis takas
    Dūkštos pažintinis takas – tai vienas sudėtingiausių, daug fizinių jėgų reikalaujantis, tačiau pats įdomiausias Neries regioninio parko maršrutas. Čia, miškingame ir vingiuotame slėnyje, namus rado ne tik retosios augalų ir gyvūnų rūšys, bet ir unikalūs praeities liudytojai – Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai bei piramidę primenantis Karmazinų alkakalnis. Keliaudami taku galėsite aplankyti ne tik juos, bet ir užkopti į dvi aukštas atodangas, išvysti storiausią apylinkėse Šventąjį Daubų ąžuolą bei pasigrožėti puikia Neries slėnio panorama, atsiveriančia nuo Ąžuolų kalno regyklos.
  1. Naglių gamtinio rezervato pažintinis takas
    Neringos savivaldybėje esantis nuostabaus grožio rezervatas, su stulbinančiu Pilkųjų kopų peizažu yra vienas įdomiausių objektų visame Kuršių Nerijos nacionaliniame parke. Ten galėsite išvysti dėl stiprių vėjų kopose susidariusias daubas, išgraužas ir šimtamečių miškų dirvožemius. Taip pat galėsite pamatyti retų, į Raudonąją knygą įrašytų augalų!
  1. Kurtuvėnų regioninio parko pažintinis takas
    Kurtuvėnų dvaras yra vienas seniausių Žemaitijoje, garsėjęs savo dydžiu ir turtingumu. Per daugiau nei 500 metų dvaro gyvavimo istoriją pasikeitė 10 savininkų, o giliausią žymę paliko Nagurskiai ir Pliateriai. Ilgą laiką buvęs regiono ekonominiu ir kultūriniu centru dvaras skaudų smūgį patyrė I-ojo pasaulinio karo metu, kai nuo gaisro nukentėjo keletas dvaro sodybos pastatų. Kurtuvėnų dvaro pažintinis takas aprodęs dvaro sodybą toliau veda prie Kurtuvėnų piliakalnio, kurio viršuje yra kapinės ir stovi medinė koplyčia, o pakeliui link jos bus proga susipažinti su Kurtuvėnų bažnyčia, senosios ir naujosios klebonijos pastatais.