2024-03-12 20211 Peržiūros

Ne paslaptis, kad senos statybos daugiabučių, kurie iškilo iki 1990-ųjų, gyventojai susiduria su problemomis. Kurios jų iškyla dažniausiai? Kurias bėdas galima vadinti pagrindinėmis ne pirmos jaunystės namuose?

Sienų įtrūkimai

Namus administruojančios įmonės „Mano BŪSTAS“ statybos inžinieriaus Irmanto Miliausko teigimu, tarp pagrindinių bėdų mūriniuose namuose rikiuojasi apdailos plytų pleišėjimas. Jį lemia kelios priežastys.

Mūrinių pastatų plytų pleišėjimas ties angokraščiais.

„Ši bėda kyla dėl skirtingų medžiagų, kai namo laikanti siena yra kompozitinė: laikantį pagrindą sudaro silikatinės, o apdailą – kiaurymėtos keraminės plytos. Šių medžiagų skirtingi linijiniai temperatūriniai plėtimosi koeficientai išryškėja žiemos šalčių metu“, – pasakoja I. Miliauskas.

Lauko oro temperatūrai nukritus iki -15 ⁰C ar -20 ⁰C, o vidaus patalpose esant +20 ⁰C, susidaro temperatūrų skirtumas, kuris lemia linijinių temperatūrinių plėtimosi koeficiento tarp silikato ir keraminių plytų skirtumą iki 0,4 mm.

Anot inžinieriaus, fasadinių keraminių plytų erozija pasireiškia ir dėl garo iš vidaus patalpų, kritulių ir šalčio ciklų poveikio.

„Laikančiose mūro sienose vertikalūs ir įstriži įtrūkimai gali būti technologinės kilmės ir lokalūs. Taip gali atsitikti, jei mūro darbams buvo naudotos mažesnio stiprumo plytos nei nurodoma statybos projekte ar statybvietėje paruoštas mūro mišinys buvo silpnesnio stiprio. Arba dėl mūro mišiniui naudoto nekokybiško smėlio, kuriame buvo priemaišų ar stambesnės frakcijos užpildo dalelių“, – konstatuoja I. Miliauskas.

Metalinių elementų korozija

Tarp svarbiausių senos statybos namų problemų specialistas nurodo ir plieno elementų koroziją. Ji ima vykti suirus apsauginiam dažų sluoksniui ant metalinių namo elementų, pavyzdžiui, balkono tvorelių.

„Inžinerinė praktika rodo, kad metalo korozija per 3–5 metus pažeidžia apie 0,5 mm storį, o 4 mm sienelės storio profiliai, nevykdant tinkamos priežiūros, nebesaugūs naudoti jau po 15 metų“, – sako I. Miliauskas.

Korozijos pažeista balkono tvorelė, kurios metalas dažytas prieš 16 metų.

Balkonų apdailos plokščių irimas

Bėgant metams, senuose namuose pradeda irti balkonų apdailos tvorelių plokštės. „Šį procesą lemia kritulių ir šalčio poveikis“, – teigia statybos inžinierius.

Praeivių akis visų pirma užkliūva už balkonų plokščių pažeidimų.

Grybelis butuose

Anot I. Mieliausko, nereta problema senos statybos daugiabučiuose – pelėsis. Tai – grybelis, kuriam palanki terpė yra drėgmė ir prasta ventiliacija.

„Palankios sąlygos pelėsiui susidaro medinius langus pakeitus plastikinio rėmo langais, nesilaikant natūralaus patalpų vėdinimo rėžimo, kuomet neužtikrinama oro cirkuliacija sienų paviršiais“, – sako I. Miliauskas.

Juodi taškeliai ir specifinis kvapas signalizuoja, kad bute įsimetė pelėsis.

Skersinės mūro sienos pažaidos

Dar viena dažnai pasitaikanti problema – skersinės namo mūro sienos pažaidos. Jas lemia technologinės klaidos, kuomet netinkamai „perrišus“ pamatą, dėl skirtingų apkrovų poveikio mūre formuojasi šlyties įrąžos.

Mūro sienos pažeidimus lemia technologinės namo statybų klaidos.

„Nereikėtų laukti, kol namo problemos įsisenės – sienų plyšiai taps didesni, metalo elementus suniokos korozija, o pelėsis užvaldys patalpas. Kuo anksčiau pradedami remonto darbai, tuo problemos sprendimas yra greitesnis ir pigesnis, o gyvenimo kokybė pagerinama jau šiandien, o ne kažkada ateityje“, – pataria statybos inžinierius.