2024-09-10 1029 Peržiūros

Pastaruoju metu vis daugėja atvejų, kai vaikui įkanda šuo. Ką gi daryti įkandus šuniui, ar visais atvejais reikia kuo skubiau kreiptis į medikus pasakoja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Vaistininkė pabrėžia, jog įkandus šuniui visuomet reikia kuo skubiau suteikti pirmąją pagalbą:

„Šuns įkandimas jau bet kokiu atveju yra sužeidimas, kadangi žaizda būna plėštinė. Negana to, šuns burnoje yra nemažai virusų ir bakterijų. Įkandus šuniui, nukentėjusiam asmeniui visada reikia suteikti pirmąją pagalbą. Visų pirma, labai svarbu įsivertinti kraujavimo stiprumą – jei kraujavimas yra labai stiprus ir nevaldomas, reikėtų kviesti greitąją pagalbą ar skubiai vykti į gydymo įstaigą“.

Kada kreiptis į medikus

„Į medikus reikėtų kreiptis ir tais atvejais, kai žaizda yra didelė, gili ar jų yra net kelios. Kadangi šuns nasrai odą ir kitus sluoksnius tarsi išplėšia, gali tekti žaizdą siūti ar sutvarstyti ambulatorinėmis sąlygomis“, – pasakoja vaistininkė V. Bečelytė.

Vaistinių tinklo „Camelia“ atstovė pabrėžia, kad jei kraujavimas nėra gausus, įkandimo žaizdą galima sutvarstyti ir patiems.

„Ją tvarstantis žmogus turėtų kruopščiai nusiplauti rankas su muilu arba jas dezinfekuoti. Sužeistai vietai reikėtų leisti šiek tiek pakraujuoti, netgi paspausti odą, kad kartu su krauju pasišalintų bakterijos.

Vėliau žaizdą taip pat reikėtų nuplauti po tekančiu vandeniu naudojant muilą, arba dezinfekuoti specialiais antiseptiniais purškalais ar tirpalais. Sužeistą vietą patariama sutvarstyti naudojant sterilius tvarsčius ir bintą“, – pataria V. Bečelytė.

Kai įkanda nepažįstamas šuo

Jei jūsų vaikui įkando nepažįstamas šuo, nieko nelaukite ir kuo skubiau važiuokite į gydymo įstaigą.

„Kitas žingsnis, ypač tada, jei įkando nepažįstamas šuo, turėtų būti kelionė į gydymo įstaigą. Po šunų įkandimų pacientai visada yra skiepijami nuo stabligės ir pasiutligės.

Jei tikrai žinoma, kad šuo yra paskiepytas, o įkandimas yra nežymus, galima jį prižiūrėti namų sąlygomis: nuolat pertvarstyti, naudoti antibakterinius tepalus, kol žaizda užgis. Tačiau ją kurį laiką reikia stebėti – jei įkandimo kraštai patinsta, paraudonuoja, pradeda pūliuoti, skleisti blogą kvapą, nedelsiant reikia kreiptis į gydytojus“, – sako vaistininkė.