2019-09-17 1086 Peržiūros

Jau šį šeštadienį, rugsėjo 21 dieną, Vingio parke vyks 11-asis fejerverkų festivalis „Vilniaus fejerija 2019“. Renginyje laukiama neeilinių svečių  iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Čekijos ir Portugalijos pasirodymų. Žinoma, čia įspūdingą programą yra parengę ir renginio organizatoriai, bendrovė BLIKAS, kurios atstovas Gytis Lagunavičius sutiko atskleisti įdomiausius šio renginio aspektus.

Fejerverkų festivalis Vingio parke vyks jau 11-ąjį kartą. Kuris iš visų praėjusių metų festivalių, jūsų manymu, pasisekė geriausiai?

Negaliu išskirti kažkurių metų, nes kiekvieną kartą mes stengiamės padaryti kažką naujo: kiekvieną kartą vis kitas muzikinis kūrinys, vis kita idėja, vis kitos dalyvaujančios komandos. Visi metai buvo labai skirtingi. Žinoma, verta paminėti jubiliejinius metus, kurių programoje pasirodo paskutinių keturių metų nugalėtojai ir tai jau būna čempionų čempionatas. Tokia koncepcija buvo jau du kartus.

Kaip surandate dalyvius?

Mes patys labai dažnai važinėjame po visame pasaulyje vykstančius festivalius. Neseniai mūsų įmonė atšventė 25-erius gyvavimo metus, taigi, per visą šį laiką mes susipažinome su daugybe pirotechnikos meistrų ir susiradome draugų bei kolegų. Nėra sunku surasti naujų dalyvių, nes Vingio parke mūsų organizuojamas festivalis yra išties labai garsus ir traukiantis profesionalus. Gana dažnai ir patys fejerverkų virtuozai, įvairios įmonės, pačios siūlosi sudalyvauti Vilniuje vykstančiame festivalyje.

Gytis Lagunavičius (Roberto Riabovo nuotr.)

Kaip kilo mintis organizuoti tokį renginį?

Pasaulyje tai yra paplitęs fejerverkų švenčių formatas. Žinoma, tai pakankamai retas renginys, nes jis reikalauja ypatingų vietovės sąlygų ir pasiruošimo galimybių. Mūsų įmonės galimybės, kai mes šiame versle buvome dar tik 15 metų, jau leido tai padaryti ir surengti tokio dydžio ir vaizdo šventę.

Kiek šis renginys pritraukia žmonių? Kiek lankytojų tikitės sulaukti šiais metais?

Paskutinius kelerius metus į festivalį susirenka apie  15 000 žmonių, taigi, tikimės, jog ir šiais metais šis skaičius nebus mažesnis.

Ar daug laiko ir jėgų kainuoja tokio renginio organizavimas? Kokie didžiausi sunkumai?

Man atrodo, jog mes patys sau užsikeliame per aukštą kartelę. Vienas iš sunkiausių dalykų yra pasirinkti pačią idėją mūsų finaliniam kūriniui. Nenorime, jog tai kartotųsi, kad būtų tai, kas jau buvo. Kiekvieną kartą sugalvoti visiškai naują idėją yra pakankamai sudėtinga.

O techniškai, mes turime pakankamą pajėgumą, taigi, nors tai ir yra sunku, reikalauja daug darbo, bet viskas – padaroma ir įgyvendinama.

Kiek laiko užtrunka tokio renginio suorganizavimas?

Net ir muzikos kūrimas, kuri tiktų pasirodymui, gali užtrukti mėnesį ar net daugiau…

Mūsų svečiai, kurie atvažiuoja iš kitų šalių, dažniausiai daugelį dalykų yra pasiruošę jau namuose. O mes, kalbant apie mechaninius sprendimus, ruošiamės jau antrą savaitę, nekalbant apie visus idėjinius sprendimus.

Ką šiemet yra paruošę Bliko atstovai?

Mūsų tema – muzikinė kelionė per metus.  Nuo Kristaus gimimo iki dabar. Čia kiekvieną laikmetį atspindės jame skambėję garsiausi muzikos kūriniai. Prie mūsų pasirodymo prisidėjo žinomas kompozitorius Audrius Balsys. Jis paruošė visą muzikinę dalį. Šalia fejerverkų renginio svečiai išvys ir lazerių šou.

Šią programą mes jau repetavome šiais metais vykusiame festivalyje Monake. Ten mes laimėjome specialų žiūrovų prizą, kas mums buvo labai didelis įvertinimas. Visa tai ir specialų lazerių šou šeštadienį išvys ir Vingio parko svečiai.

Ar kada skaičiavote, kiek šių festivalių metu į orą paleidžiama fejerverkų?

Artėjančiame Bliko pasirodyme bus iki 3000 atskirų paleidimų. Gal tai ir neskamba labai įspūdingai, bet iš tiesų šis skaičius yra labai, labai didelis.

Paprastai kalbant, jei visą mūsų įrangą (fejerverkus ir pan.), kuri šeštadienį pradžiugins festivalio lankytojus, sudėtume į sunkvežimį, mus reiktų net ne vieno, o dviejų didelių sunkvežimių.

Ar turite kažkokių patarimų žmonėms, kurie planuoja atvykti į festivalį?

Žmonės turėtų atvykti truputį anksčiau, jog išvengtų didelių spūsčių. Kviečiu visus naudotis viešuoju transportu, nes žmonėms taip ne tik bus daug greičiau, bet ir maloniau pabendrauti su kitais. Taip pat savo veidą mums rodo ruduo, taigi, renginio svečiai turėtų pasirūpinti šiltesne apranga, o mes pažadame pasirūpinti įspūdingu šou!