2024-12-30 445 Peržiūros

Po Kalėdų šaldytuvas pilnas maisto likučių? Dalijamės patarimais, kaip juos panaudoti ir išvengti maisto švaistymo.

Dažniausias ir efektyviausias maisto likučių panaudojimo būdas – naujų patiekalų kūrimas. Įvairūs mėsos, žuvies ar daržovių likučiai puikiai tiks gaminant sumuštinius, tortilijas, salotas ar apkepus. Taip pat internete rasite gausybę receptų, kurie iš tų pačių likučių padės pasigaminti sūrius pyragus, troškinius ar pyragėlius.

Liko daug kūčiukų? Nebėda! Jie puikiai tiks gaminant tinginį ar pyragus, kuriems reikia sausainių. Mėgstate desertus su jogurtu? Čia jie taip pat puikiai tiks.

Maisto likučius galite pasidalinti ir su šeimos nariais, kaimynais ar nepritekliuje gyvenančiais žmonėmis. Susisiekite su jūsų mieste esančia labdaros organizacija, kuri priima tinkamus vartoti maisto produktus ir po švenčių likęs maistas netaps dar vieną šiukšle.

Nepamirškite ir šaldymo. Šis maisto likučių panaudojimo būdas puikiai tiks mėsai ir daržovėms. Atkreipiame dėmesį, kad duoną taip pat galima šaldyti, tad jei jos turite labai daug – užšaldykite.

Dar ir bulvių liko? Pasitelkite kūrybiškumą ir kepkite apkepus, išskobtas bulves prikimškite mėsos ar daržovių likučiais ir kepkite orkaitėje. Jei liko bulvių košės, tuomet ji puikiai tiks gaminant Piemenėlių pyragą.

O kad kitais metais maisto likučių būtų mažiau, siūlome iš anksto susidaryti kalėdinių patiekalų meniu, o su tais, su kuriais švęsite didžiąsias šventes susitarkite, kokius patiekalus gaminsite. Tokiu būdu išvengsite maisto švaistymo ir šventes palydinčio persivalgymo jausmo.

Taip pat gaminkite tik tai, kas tikrai skanu visiems. Prisiminkite, kokie patiekalai ilgai gulėjo ant stalo šiais metais ir kitais metais pasiteiraukite artimųjų, ar tikrai verta virti 5 litrus kisieliaus.