2023-11-30 22289 Peržiūros

Šildymo sezonas dažnam daugiabučio gyventojui reiškia papildomas išlaidas, tačiau „Mano BŪSTO“ specialistai sako, kad žinant tam tikras gudrybes, galima ne tik šiek tiek sumažinti šildymo sąnaudas, bet ir užtikrinti, kad šiluma patalpose būtų naudojama taupiau, o butuose būtų – šilčiau.

Nors šilumos kainoms gyventojai negali daryti įtakos, nes jas reguliuoja valstybė, tačiau vadovaujantis specialistų patarimais, net ir paprastais būdais galima bent iš dalies sumažinti suvartojamos šilumos kiekius.

Bendrojo naudojimo patalpose:

  • Šaltuoju metu laiku nederėtų laikyti pravirų laukujų ir rūsių durų, laiptinės langų, stogo liukų, nes taip didinami viso namo šilumos nuostoliai. Norėdami pravėdinti patalpas, tai darykite trumpai ir intensyviai, atidarydami visus langus ir duris.
  • Patikrinkite, ar bendrų naudojimo patalpų langai ir durys yra sandarūs, ar nėra skersvėjų. Svarbu yra gera ir kokybiška izoliacija, taip viduje yra sulaikoma šiluma.

Butuose:

  • Vienas iš paprasčiausių būdų, kaip sutaupyti šildymo sezonu, yra užtikrinti, kad jūsų butas būtų gerai izoliuotas nuo šalčio. Įsitikinkite, kad bute nėra skersvėjų.
  • Prie šilumos taupymo prisideda ir įstiklinti balkonai, dėl ko žymiai sumažėja šalto oro skverbimasis į butą, ypač – senos statybos daugiabučiuose namuose.
  • Dar vienas vos keletą eurų kainuojantis šilumos taupymo būdas – už radiatorių montuojamas šilumą atspindintis ekranas. Tai į foliją panaši plėvelė, kuri įrengiama tarp sienos bei radiatoriaus.
  • Kitas patikimas ir nieko nekainuojantis būdas – tikslingas užuolaidų bei žaliuzių naudojimas. Dienos metu jas reikia atidengti, kad į patalpas patektų kuo daugiau saulės šilumos, o nakties metu jos turėtų būti uždengtos. Tiesa, užuolaidas reikėtų rinktis nedengiančias radiatorių, priešingu atveju šiluma sunkiau sklis po patalpas.
  • Be reikalo nejunkite gartraukių ir ventiliatorių – įjungus šiuos prietaisus, šiltas oras pašalinimas į lauką, o vėsesnis oras įsiurbiamas per pastato plyšius esančius sienose, dėl to prireiks papildomos šilumos.
  • Pasirūpinkite išmaniu termoreguliatoriumi. Šiais reguliatoriais galite valdyti temperatūrą bute automatiniu būdu – nusimatyti temperatūros žeminimą nakties metu, o išvykus atostogų nuotoliniu būdu pakeisti temperatūros parametrus. Taip pat galite nustatyti skirtingas temperatūras skirtingoms patalpoms, pvz., miegamajame galite nustatyti žemesnę temperatūrą nei svetainėje.
  • Vėdinkite patalpas trumpai, bet intensyviai – neilgas vėdinimas neleis atvėsti patalpos paviršiams. Jeigu bute įrengti termostatiniai reguliatoriai, prieš vėdindami reguliatorių užsukite į žvaigždutės padėtį.
  • Neskubėkite prašyti šilumos ūkio prižiūrėtojo padidinti namo temperatūrą, nes kiekvienas pakeltas laipsnis patalpose pavirsta +5 % prie Jūsų sąskaitos.

Šie patarimai padės sutaupyti šildymo sezono metu, visgi „Mano BŪSTO“ specialistai pažymi, kad mažiausiai rūpesčių dėl sąskaitų už šildymą turės renovuotų namų gyventojai, kadangi jie, palyginti su neatnaujintų namų gyventojais, gaus perpus mažesnes sąskaitas.